Museumhuis Lucien De Gheus

Stichting Lucien De Gheus

Poperinge

www.luciendegheus.be

Na hun huwelijk in 1954 vestigt het echtpaar De Gheus – Druant zich in een huurwoning met zolderatelier in de Casselstraat te Poperinge. Maar in de volgende jaren wordt het bouwen van een eigen woning met atelier goed voorbereid.

Dankzij de lessen Bouwkundig Tekenen die hij volgde aan de Poperingse tekenacademie en zijn opleiding Sierkunsten heeft hij een ruime kennis van kunstgeschiedenis en een grote interesse voor architectuur.

Het modernisme van Frank Loyd Wright en Le Corbusier inspireert hem, zo blijkt uit bewaarde foto’s en krantenknipsels. Hij gaat op bezoek in Oostende bij ingenieur -architect en hoogleraar Paul Felix (1913-1981), die een belangrijke rol speelde in het Belgisch modernisme; ontmoet achitect Peter Callebout (1916-1970), en ook plaatselijke architecten behoren tot zijn vriendenkring. Zij bezorgen hem geregeld opdrachten.Op Expo 58 Brussel, het uithangbord van architecturale vernieuwing, koopt hij diverse bouwmaterialen aan : sanitair, deuren en houten vloerpanelen uit de tentoonstellingsruimte.Regionaal verzamelt hij bergsteen uit Westouter, gres en schorren, recuperatie balken en schaliën.In 1960 wordt een stuk bouwgrond (30 are) aangekocht, gelegen Westouterstraat 80, toen nog omgeven door weiden en met zicht op ‘de bergen’ of de West-Vlaamse heuvels.De Gheus maakt zelf de voorstudies van het huis en de tuin en doet dan een beroep op architecten Jan Carpentier en Willy Ingelaere voor de officiële uitwerking.Het ontwerp van de woning was voorzien op de uitoefening van zijn werk als beeldhouwer: een ruime en hoge inkomhal / tentoonstellingsruimte, een verwarmbaar winteratelier en een zomeratelier met hoge glaspartijen op het noorden gericht om egaal licht te bekomen.Eerst start de aanplanting van bomen en in het voorjaar ’61 wordt de vijver gegraven. In het najaar beginnen de eigenlijke bouwwerken. In 1962 wijdt hij zich volledig aan de bouw van het huis.

Lucien De Gheus brengt diverse inspiratiebronnen samen tot een persoonlijk geheel.
Naar zijn wens is de woning nu een ‘open’ huis dat de bezoeker laat dwalen door de leefruimtes, het atelier en de tuin, en dat zijn oeuvre toont en bewaart in de oorspronkelijke context.

Museumhuis Lucien De Gheus
Westouterstraat 80
8970 Poperinge